Особливості ліквідації підприємства під час воєнного стану

 Обмеженість доступу до держреєстрів

Розглянута вище процедура – загальна й стосується звичайних умов господарської діяльності, без війни. Щодо воєнного стану та ліквідації підприємства у такий час – ніяких спрощень процедур не передбачено. Більше того, існують проблеми, які можуть ускладнити й затягнути процес ліквідації до закінчення воєнного стану. І проблеми ці такі:

Обмеженість доступу до держреєстрів

Мова йде про заборону (обмеження) оприлюднення інформації з держреєстрів, у т.ч. ЄДР. Як наслідок, строк заявлення вимог кредиторів (див. крок 4) починає відраховуватися лише після зняття таких обмежень, що станеться, скоріш за все, уже після завершення воєнного стану. Це все затягує можливість складання проміжного ліквідаційного балансу, адже кредитори можуть заявити свої вимоги (див. крок 9 та види ліквідаційних балансів у таблиці);

Дія мораторію на проведення документальних перевірок правильності нарахування, обчислення та сплати ЄСВ

Уже наведених вище проблем достатньо, щоб процедура ліквідації затягнулася до кінця воєнного стану. Окрім цього ще одна особливість: під час воєнного стану за припиненням юридичної особи можна звертатися лише до держреєстраторів, які визначені в наказі Мін'юсту від 29.03.2022 р. № 1272/5 та доступні на сайті Мін'юсту за посиланням. Саме ж це обмеження накладено постановою Кабміну «Деякі питання державної реєстрації та функціонування єдиних та державних реєстрів, держателем яких є Міністерство юстиції, в умовах воєнного стану» від 06.03.2022 р. № 209.

Заключні думки

Ліквідація підприємства під час воєнного стану може стати складним завданням через обмеженість доступу до держреєстрів та дію мораторію на документальні перевірки. Для успішного завершення процедури ліквідації варто бути усвідомленим цих особливостей та заздалегідь розробити відповідний план дій. Професійний підхід та компетентність є ключовими факторами у впорядкуванні ліквідаційних процесів. Звертайтесь до досвідчених фахівців, які допоможуть уникнути непередбачених складнощів та забезпечать успішне завершення ліквідації вашого підприємства під час воєнного стану.

Популярні дописи з цього блогу

Етапи реорганізації підприємства

Чи потрібно попереджати про звільнення у разі ліквідації підприємства?